Selain kawalan kendiri, seksaan kendiri juga perlu diberi perhatian


Hidup kita perlukan disiplin.

Melalui disiplin segala laluan hidup biasanya akan tercapai dengan laluan yang positif.

Maksud aku disiplin menggunakan kaedah yang betui la...

Macam contoh hal COVID-19 ni, PKPP ni waktu terbaik untuk kita sama-sama jaga disiplin diri untuk elak dari kemungkinan terkena jangkitan virus keji ni.

Bukan saja zaman COVID-19 saja kita perlu berdisiplin tapi hal-hal sebelum ni pun dah ada beberapa jenis disiplin hidup yang kita perlu jaga untuk elak dari terkena bala bencana.

Contohnya, kalau nak drive kereta, kawalan kendiri yang kita kena faham adalah untuk pastikan mental dan fizikal kita cukup cergas untuk memandu.

Janganlah pulak time mengantuk, gagah juga nak drive balik kampung! Tu mengundang bala nama dia.

Lagi dahsyat, makin banyak kes, kepala tak berapa nak lurus akibat bahan makanan yang diambil, dia gatai pi drive jugak.

Dah tak pasal-pasal terbunuh orang lain.

Untuk jaga disiplin mungkin seksaan bagi sesetengah orang yang kurang biasa dengan disiplin tersebut memandangkan hidup berdisiplin itu Normal Baharu buatnya.

Barangkali dia datang dari planet suka hati kehidupan....

Akan tetapi, kita perlu sentiasa beringat...

Masih ada yang dah lama dah alami seksaan kendiri...

Ada yang membawa seksaan itu, sampai hujung nyawa.

Maka bertaubatlah...
Cerita Bapak-bapak Moden
June 24, 2020
0

Comments

NCIGNOW2

Search

Popular Posts

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Selain kawalan kendiri, seksaan kendiri juga perlu diberi perhatian

Hidup kita perlukan disiplin. Melalui disiplin segala laluan hidup biasanya aka…

3 pengalaman pelik jadi bapa di tahun 2020

Tahun 2020 melengkapkan kehidupan aku sebagai bapak selama lebih empat tahun. D…

Upacara mengejar ayam menggunakan teknologi 'dron'

Kalau dah namanya ayam kampung, memang sukar untuk kita bermesra ataupun mendek…

Perusahaan bahagia

Ada banyak hari duka, Isnin siku di muka, Selasa muncung bagai menge…

Hebat!