Masihkah kita ternanti-nanti abang posmen?

Seronok betul kehidupan di zaman serba canggih sekarang ni, segala maklumat, info dan berita boleh kita dapati di hujung jari saja.

Kalau bercinta, kita dah boleh kenal pasti di mana lokasi live kekasih dengan teknologi perkongsian lokasi.

Tapi, orang dulu-dulu terpaksa menunggu berhari-hari hanya untuk mendapatkan perkhabaran dari sang kekasih.

Semuanya bergantung kepada abang posmen!

Ketika itu, abang posmenlah super hero!


Inilah basikal abang posmen zaman dulu yang dimodenkan! - Foto Basikal Elektrik



Abang posmenlah yang paling mendapat pembelaan daripada kumpulan sang pencinta.

Hanya kerana dia penyampai surat, dan dialah penyampai kisah cinta dari jauh.

Hari ini, abang posmen masih lagi menjadi penting.

Cuma tanggungannya semakin berat dan menyakitkan.

Mana taknya, dulu abang posmen kerjanya hantarkan surat yang beratnya tak sampai 300 gram.

Kalau nak berat sikit pun, mungkinlah dokumen tertentu dan kadang-kadang ada bungkuasan yang perlu dihantar.

Sekarang ni, tanggungjawab abang posmen semakin berat!

Dia bukan jadi penghantar surat semata-mata, tetapi tugas utamanya kini diambil alih menjadi penghantar bungkusan!

Yang beli powerbank, periuk, dan barangan lain. Semuanya dihantar abang posmen!

Tapi.... Mungkin untuk orang yang ada duit saja.... Yang takda duit, adakah masih menantikan abang posmen?
Fikir2
October 11, 2018
0

Comments

Search

Popular Posts

2021 yang power!

Tahun 2021 ni sangat power! Mana taknya, sedar-sedar dah hujung bulan Januari d…

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Apa maksud Normal Baharu atau Kebiasaan Baharu ?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac 2020 yang lalu, keh…

Sakit perut yang menyeksakan..

Hari Jumaat yang lalu, 18 Julai 2008. Aku mengalami sakit perut yang dah tahap …

Raya yang laju dan menderu....

Sawang yang terkumpul di blog ni semakin membimbangkan.  Terdapat banyak pos…

Hebat!