Musim politik bersetubuh

'Cuaca' politik Malaysia kini berada dalam keadaan yang tidak menentu dek bermacam-macam kejadian serta pertuduhan yang dibuat oleh ahli politik yang ada di negara ini.

Bahan 'rujukan' yang disediakan di telefon awam di Rio - Foto Hilal Azmi


Pihak 'ramalan kaji cuaca' politik pun ada yang sudah tidak mampu mengeluarkan ramalan mereka dengan prestasi ahli politik mahupun parti politik setakat ini.

Dulu, ada yang kata "Kalau Esok pilihan raya, BN akan Kalah!" tapi, belum ada tarikh yang ditetapkan untuk Pilihan Raya Umum.

Abaikan kisah bila nak pilihanraya, kita tengok pula hal kejadian parti politik yang mula berpecah belah.

Macam kejadian dalam PAS, selepas sahaja Muktamar tempoh hari, bila mana kumpulan pro ulama dan profesional bergeser, mewujudkan pertubuhan parti baru yang digelar PAN AMANAH.

Semua orang tau, itu parti baru yang PRO kepada DAP sehingga mengubah PAKATAN RAKYAT kepada PAKATAN HARAPAN.

Sekarang ni, UMNO pun dan mula 'terpecah' apabila beberapa pimpinan utama dipecat dari jawatan atas pelbagai alasan.

Difahamkan Tun Dr Mahathir pun nak tubuhkan parti baharu.

Bukan Tun M saja, beberapa pimpinan lain pon nak tubuh parti baru.

Keadaan ni buat aku berfikir.... Berapa banyak persetubuhan perlu berlaku untuk penubuhan parti baru?

Apakah persetubuhan ini dibuat atas dasar rela?

Adakah ia akan menghasilkan 'zuriat' yang cukup matang dengan ekosistem sekarang?


cakap politik
August 1, 2016
2

Comments

  1. sememangnya politik malaysia sekarang sedang kucar kacir. btw,blog ni tak boleh masuk without 'www'. try setting..

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Search

Popular Posts

Rasis / Racist: Apa, Siapa dan Banyak mana?

Isu perkauman kini semkin hari semakin panas. Bila mana yang Melayu nak pertaha…

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

3 jenis tindakan yang mendatangkan bahagia di masa hadapan

Sejak dua menjak ni, semakin ramai yang ditemui mengalami masalah kurang bahagi…

Sedap Weh meraikan Nasi Lemak melalui Google Malaysia

Nasi Lemak merupakan sejenis makanan yang paling kuat pengaruhnya sebagai ejen …

Pertahankan keamanan yang kita ada!

Kisah kematian dua beranak ketika cuba merentas sempadan Mexico - Amerika Sya…