Serangan di Perancis memburukkan kehidupan rakyat Syria

Kejadian serangan pengebom berani mati di Paris baru-baru ini sedikit sebanyak membuka mata dunia akan ancaman yang dibawa oleh kumpulan militan IS.

Mereka ini bukan sahaja mampu menghuru-harakan keadaan, malah mengundang ketakutan masyarakat dunia dalam menjalankan urusan seharian.

Bayangkan, hasil serangan di Paris, kini menyebabkan bandar yang dianggap 'paling selamat' berubah wajah menjadi bandar yang dipenuhi tentera dan polis.

Lebih malang bagi rakyat Syria apabila serangan oleh IS menyebabkan lebih banyak bom 'ditabur' ke bandar-bandar utama Syria yang 'dipercayai' wujud elemen IS di sana.

Difahamkan ratusan nyawa yang langsung tiada kaitan dengan IS turut terkorban dalam serangan oleh Perancis sejak beberapa hari kebelakangan.

Jadi, bagi mendapatkan serba sedikit idea tentang kekacauan perang saudara di Syria, mari kita tengok video yang dikongsikan Vox.

**Amaran, video ini tampaknya seperti pro Amerika, tetapi pemahaman asas tentang perang Syria agak mudah untuk difahami menerusi video ini.

**Jangan lupa untuk terus menyumbang bagi bantuan rakyat Syria di www.TabungSyria.comSyria's war has killed at least 250,000 people and displaced 12 million. To understand how Syria got to this place, it helps to start at the beginning:
Posted by Vox on Wednesday, October 14, 2015
IS
November 17, 2015
0

Comments

Search

Popular Posts

Upacara mengejar ayam menggunakan teknologi 'dron'

Kalau dah namanya ayam kampung, memang sukar untuk kita bermesra ataupun mendek…

Raya yang laju dan menderu....

Sawang yang terkumpul di blog ni semakin membimbangkan.  Terdapat banyak pos…

Di mana kepentingan Sidang Kemuncak Copenhagen 2009?

Semalam tamatnya Sidang Kemuncak Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) diCopenhagen, Den…

Maksud sebenar “belajar pandai-pandai supaya hidup senang”

Sejak kecil, kita kerap kali dipesan oleh mak bapa tentang kepentingan untuk be…

Rasis / Racist: Apa, Siapa dan Banyak mana?

Isu perkauman kini semkin hari semakin panas. Bila mana yang Melayu nak pertaha…