Masa untuk bersopan di media sosial

Sepanjang menjalankan kerja di meja am bilik berita, sememangnya bermacam-macam ragam aku temui sepanjang menjalankan tugas.

Antaranya ragam budak-budak di media sosial terutamanya di Facebook agensi berita yang paling berkredibiliti setakat ini.

Ketika kami membuat liputan berkaitan jerebu, laman Facebook dan Twitter kami menjadi perhatian kebanyakan budak sekolah untuk mendapatkan perkembangan terkini jerebu dan paling penting ialah perkembangan operasi sekolah.

Ramai yang bertanya "esok sekolah tak?" kepada kami.

Berdasarkan polisi media sosial yang diamalkan, pihak wartawan akan menghubungi mereka yang sudi memberikan kerjasama untuk membolehkan suara rakyat didengarkan kepada umum dan ia bergantung kepada jenis isu yang timbul.

Ada satu kes, di mana kami dihamun salah seorang budak sekolah.






Aku bukan apa, kesian dengan mak bapak dia.

Bila memaki hamun sebegitu, jangan kata kami yang menguruskan akaun tersebut saja akan marah. Malah, sesiapa sahaja pon takkan mau bantu kalau kita melakukan kekasaran untuk mendapatkan sesuatu.

Pesan mudah, bersopan santun lah...
Astro Awani
October 18, 2015
2

Comments

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Hebat!

Search

Popular Posts

Raya yang laju dan menderu....

Sawang yang terkumpul di blog ni semakin membimbangkan.  Terdapat banyak pos…

Upacara mengejar ayam menggunakan teknologi 'dron'

Kalau dah namanya ayam kampung, memang sukar untuk kita bermesra ataupun mendek…

Pertahankan keamanan yang kita ada!

Kisah kematian dua beranak ketika cuba merentas sempadan Mexico - Amerika Sya…

Pentingnya ambil tahu hal jiran...

Kejadian kehilangan kanak-kanak semakin hari semakin menjadi-jadi. Ia menjadi…