Masa untuk bersopan di media sosial

Sepanjang menjalankan kerja di meja am bilik berita, sememangnya bermacam-macam ragam aku temui sepanjang menjalankan tugas.

Antaranya ragam budak-budak di media sosial terutamanya di Facebook agensi berita yang paling berkredibiliti setakat ini.

Ketika kami membuat liputan berkaitan jerebu, laman Facebook dan Twitter kami menjadi perhatian kebanyakan budak sekolah untuk mendapatkan perkembangan terkini jerebu dan paling penting ialah perkembangan operasi sekolah.

Ramai yang bertanya "esok sekolah tak?" kepada kami.

Berdasarkan polisi media sosial yang diamalkan, pihak wartawan akan menghubungi mereka yang sudi memberikan kerjasama untuk membolehkan suara rakyat didengarkan kepada umum dan ia bergantung kepada jenis isu yang timbul.

Ada satu kes, di mana kami dihamun salah seorang budak sekolah.






Aku bukan apa, kesian dengan mak bapak dia.

Bila memaki hamun sebegitu, jangan kata kami yang menguruskan akaun tersebut saja akan marah. Malah, sesiapa sahaja pon takkan mau bantu kalau kita melakukan kekasaran untuk mendapatkan sesuatu.

Pesan mudah, bersopan santun lah...
Astro Awani
October 18, 2015
2

Comments

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Search

Popular Posts

2021 yang power!

Tahun 2021 ni sangat power! Mana taknya, sedar-sedar dah hujung bulan Januari d…

Apa maksud Normal Baharu atau Kebiasaan Baharu ?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac 2020 yang lalu, keh…

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Apa maksud sebenar untuk TAK LARAT???

Selalunya akan ada saja orang yang akan datang lambat keja, tak datang keja lan…

Sakit perut yang menyeksakan..

Hari Jumaat yang lalu, 18 Julai 2008. Aku mengalami sakit perut yang dah tahap …

Hebat!