Friday, June 13, 2014

Qiamullail bukan lagi RARE!

Kehadiran World Cup 2014 kali ini menjadikan kebangkitan masyarakat sekitar Asia Tenggara untuk bangun malam menjadi mudah.

Bukan apa, ini hanyalah kejadian biasa bila sesuatu hal menjadi trend di kalangan masyarakat. Memandangkan maksud literal Qiamullail dari Bahasa Arab membawa maksud berjaga malam dalam Bahasa Melayu, maka usaha untuk Qiammullail di kalangan masyarakat di musim Piala Dunia bukanlah satu perbuatan asing.

Doodle Google WC2014

Apa yang boleh aku katakan ialah kehadiran Piala Dunia boleh dianggapkan peluang baik untuk membuat pahala di samping menikmati perlawanan bola sepak.

Waktu perlawanan yang secara puratanya sekitar jam 12 tengah malam hingga jam dan juga sekitar 3 pagi ni memang best untuk memulakan sesi menonton dengan dimulakan dengan solat sunat Tahajud.

Ala... 2 rakaat ja pon.. Bukan susah...

Malah, seusai tamatnya perlawanan sekitar 6 lebih pagi, kita boleh ramai-ramai pergi berjemaah di masjid untuk Subuh.

Perbuatan RARE sebelum ni mungkin jadi trend untuk umat Islam. Lagipun lepas ni kita pon dah nak masuk Bulan Ramadan.. Peluang tingkatkan pahala dan juga tingkatkan kepuasan diri menerusi menonton World Cup 2014.

Dunia dapat, akhirat pon dapat...

1 comments :

setujuuu~ ramai cakap piala dunia ni dtg waktu bulan ramadhan saje nak melalaikan umat Islam, tapi kalau kita pikir dari sudut positif, bole je kan nak menambah2 pahala ;-)

Sebarang komen amatlah dihargai.