Qiamullail bukan lagi RARE!

Kehadiran World Cup 2014 kali ini menjadikan kebangkitan masyarakat sekitar Asia Tenggara untuk bangun malam menjadi mudah.

Bukan apa, ini hanyalah kejadian biasa bila sesuatu hal menjadi trend di kalangan masyarakat. Memandangkan maksud literal Qiamullail dari Bahasa Arab membawa maksud berjaga malam dalam Bahasa Melayu, maka usaha untuk Qiammullail di kalangan masyarakat di musim Piala Dunia bukanlah satu perbuatan asing.

Doodle Google WC2014

Apa yang boleh aku katakan ialah kehadiran Piala Dunia boleh dianggapkan peluang baik untuk membuat pahala di samping menikmati perlawanan bola sepak.

Waktu perlawanan yang secara puratanya sekitar jam 12 tengah malam hingga jam dan juga sekitar 3 pagi ni memang best untuk memulakan sesi menonton dengan dimulakan dengan solat sunat Tahajud.

Ala... 2 rakaat ja pon.. Bukan susah...

Malah, seusai tamatnya perlawanan sekitar 6 lebih pagi, kita boleh ramai-ramai pergi berjemaah di masjid untuk Subuh.

Perbuatan RARE sebelum ni mungkin jadi trend untuk umat Islam. Lagipun lepas ni kita pon dah nak masuk Bulan Ramadan.. Peluang tingkatkan pahala dan juga tingkatkan kepuasan diri menerusi menonton World Cup 2014.

Dunia dapat, akhirat pon dapat...
ibadat
June 13, 2014
1

Comments

  1. setujuuu~ ramai cakap piala dunia ni dtg waktu bulan ramadhan saje nak melalaikan umat Islam, tapi kalau kita pikir dari sudut positif, bole je kan nak menambah2 pahala ;-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

NCIGNOW2

Search

Popular Posts

3 pengalaman pelik jadi bapa di tahun 2020

Tahun 2020 melengkapkan kehidupan aku sebagai bapak selama lebih empat tahun. D…

Jaga sempadan negara bukan time COVID-19 semata-mata

Perkembangan daripada Op Benteng bakal menjadi bualan hangat sebaik saja PKPP (…

Perusahaan bahagia

Ada banyak hari duka, Isnin siku di muka, Selasa muncung bagai menge…

Selain kawalan kendiri, seksaan kendiri juga perlu diberi perhatian

Hidup kita perlukan disiplin. Melalui disiplin segala laluan hidup biasanya aka…

Menghampiri jam ke 2,000 Perintah Kawalan Pergerakan PKP

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mula dikuat kuasa pada 18 Mac lalu. Ketika aw…

Hebat!