Thursday, March 3, 2011

PAP dan DAP.

Sejak keluarnya Singapura dari Malaysia beberapa dekad lalu, Lee Kuan Yew tidak pernah menjejakkan kakinya di Malaysia. Biarpun wujud usaha untuk menyelesaikan isu berbangkit berkatian hubungan Malaysia - Singapura. Semua Perdana Menteri Malaysia terpaksa pergi ke Singapura untuk mengadakan perbincangan dua hala.

Macam mana pula terbentuknya DAP?
DAP(Democratic Action Party) merupakan parti serpihan yang terwujud dari PAP (People Action Party). PAP merupakan parti dari kalangan kaum Cina yang bertanding dalam Pilihanraya Umum pertama di Malaysia (ketika itu dikenali sebagai Tanah Melayu.

Antara pemimpin UTAMA DAP ini merupakan mereka yang TAK SEMPAT lari ke Singapura ketika Singapura membuat keputusan untuk keluar dari Persekutuan Tanah Melayu. Mereka seramai lebih kurang 10 ribu orang yang kini telah membentuk parti baru iaitu DAP yang menggunakan PLATFORM serta PRINSIP yang pernah diamalkan oleh PAP suatu masa dahulu.

Apa yang pelik?
Kini bila DAP berkuasa di Pulau Pinang, boleh pula Lee Kuan Yew datang melawat ke Pulau Pinang.

Banyak pulak lawatan ke Singapura yang dibuat oleh Lim Guan Eng (Ketua Menteri Pulau Pinang) untuk bertemu dengan Lee Kuan Yew.

JANGAN TERTIPU!
Ini sahaja nasihat aku. Untuk mengundi, sila undi dengan bijak.

Dahulu, tatkala pihak PAP berusaha mendapatkan KUASA POLITIK di Singapura, Lee Kuan Yew sanggup memakai songkok semasa berkempen. Malahan tidak keterlaluan dengan berkempen di masjid. Bila dah berkuasa di Singapura, beliau menganggap umat Islam yang mengamalkan ajaran Islam sebagai masyarakat PALING SUKAR untuk mendapat kerjasama untuk beliau.

Kini, DAP di bawah pimpinan yang amat mengagumi Khalifah Umar Abdul Aziz ini telah menggunakan nama pemimpin yang dihormati masyarakat Islam Pulau Pinang untuk mendapatkan sokongan.Maka ramai serta semangatlah umat Islam untuk menyokong DAP.Tahniah!

Apa makna di sebalik pertemuan yang KERAP dan perhubungan yang RAPAT ni?


**aku tak terkejut kalau Pulau Pinang pulak jadi negara baru nanti!

3 comments

klu ada vote nti... jgn lupa lak undi kt cnie... haha

50 tahun MCA/Gerakan/MIC & UMNO memerintah Pulau Pinang, penulis blog ni dan Umno Pulau Pinang hanya bersikap FOYO saja sehinggakan kering Melayu Pulai Pinang dihalau keluar ke Tanah Seberang...

Berlaku adil lah sedikit kalau nak memfitnah pun... Singapura pun disedekahkan oleh UMNO secara percuma je... Batu Putih pun UmNo sedekahkan secara Percuma sahaja... 2 Telaga Minyak pun disedekahkan secara percuma sahaja...

Apa yang UmNo tak sedekahkan... Johor??? 40% tanah Johor di kuasai Singaporean.... he he he lawa kan penulis blog ni ... tetiba je jadi anti Chinese...

Soi Lek Hina Islam... UmNo menyepi diri
Sami Vellu Hina Islam... UmNo menyepi diri

Musa Hitam hina Islam... Najib Hina Islam... Muhyiddin Hina Islam... Gani Osman Hina Islam...

SEMUA ULAMA UMNO JADI SYAITAN BISU...

Sebarang komen amatlah dihargai.