Orang LAMA dan banggunan LAMA....

Banggunan lama banyak terabai... Kononnya kerna tuntutan pembangunan yang kian RANCAK.

Warga tua kian terabai... Kerana keRANCAKkan orang muda dengan idea baru mereka.

Tahukah mereka, tak ada yang baru andai tidak wujud benda lama?
Tahukah mereka, tiada IDEA baru tanpa IDEA lama?

Perlukah mereka (orang dan banggunan LAMA) ini dijaga dengan rapi???
Perlu! Kerana mereka sumber sejarah negara. Kerana mereka memberi nilai kepada negara. Kerana mereka yang berusaha atas kesenangan kita hari ini.

Tahniah atas keruntuhan tembok usia lebih seabad ini!
Kesimpulannya, sayangi barang lama. Kalau perlu diubahsuai, lakukan padanya. Hargai mereka kerana mereka sangat memberikan inspirasi kepada yang baru. Kepada ORANG LAMA, tak perlu memperlekehkan kebolehan orang baru. Sayang menyayang mampu memberi kebahagiaan kepada dunia.
Emosi
January 17, 2011
2

Comments

  1. dorg cakap, kena ada pengorbanan demi kemajuan..
    still x boleh nk faham, in my poin of view, yang lama dijaga, yang baru ditambah. lg cantek.

    the truth is - dorg duk pk duit semata2..*haishh*

    ReplyDelete
  2. ada kaedah pengorbanan utk kemajuan dalam menjaga bahan lama ni. Tengok pada kesan sejarah bahan tersebut la..kan?

    ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Search

Popular Posts

2021 yang power!

Tahun 2021 ni sangat power! Mana taknya, sedar-sedar dah hujung bulan Januari d…

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Apa maksud Normal Baharu atau Kebiasaan Baharu ?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac 2020 yang lalu, keh…

Sakit perut yang menyeksakan..

Hari Jumaat yang lalu, 18 Julai 2008. Aku mengalami sakit perut yang dah tahap …

Raya yang laju dan menderu....

Sawang yang terkumpul di blog ni semakin membimbangkan.  Terdapat banyak pos…

Hebat!