Majlis kahwin PALING JIMAT!

Industri perkahwinan seluruh dunia mengalami peningkatan mendadak. Kalau di Amerika Syarikat sahaja, peningkatan tahunan untuk perbelanjaan kahwin telah menjadi 40 bilion USD. Satu jumlah yang amat besar.

Bayangkan kalau di Malaysia, secara purata jumlah perbelanjaan kahwin bagi setiap pasangan mencecah RM15k bagi setiap majlis. Cuba kita lihat statistik perkahwinan di Malaysia berdasarkan rujukan di Kelantan Daily dari tahun 2001 hingga 2007 sahaja, lebih 760 000 pasangan yang berkahwin. Secara kasar, jumlah perbelanjaan hampir mencecah RM1 bilion hanya untuk majlis kahwin!

GAMBAR HIASAN.

Bayangkan kalau RM1 bilion digunakan sepenuhnya oleh pasangan berkahwin untuk tujuan pembangunan anak-anak, bukankah ianya sangat bagus?

Maka perlukah kita kurangkan jumlah perbelanjaan majlis kahwin??



Sumber:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wedding_industry_in_the_United_States
http://www.loc.gov/rr/business/wedding/
http://www.census.gov/compendia/statab/
http://www.jpn.gov.my/perkhidmatan-perkahwinanpenceraian
http://www.islam.gov.my/informasi/statistikperkahwinanseluruhmalaysia.php

7 comments:

  1. Islam menyarankan perkahwinan ni di sederhanakan.
    Cuma orang Malaysia ni ja yang terlebih ramah nak grand2kan sgt.

    ReplyDelete
  2. selain untuk pembangunan anak-anak

    perkembangan cawangan pun boleh gak disalurkan dana he..23x

    klik link nie untuk ke
    BroFramestone Blog

    ReplyDelete
  3. hrumm..payah juga nak kurangkan belanja..

    lagi2 zaman sekrang...semua berlumba2 buat majlis yg grand2... ;)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    SAYANGI PEMBACA ANDA

    ReplyDelete
  4. sampai mas kawin pun nak letak beribu2 pastu nak rak kat surat kabau.
    sigh.
    kawin tak tahan plak.
    tgk parents kita nenek kita.
    tadak la nak heboh sana sini kekal sampai ke akhir hayat.

    ReplyDelete
  5. tu laa, habis utk sehari sahaja. tp bear in mind, our expense is somebody else income

    ReplyDelete
  6. payah gak nih... banyak keja n banyak benda nk kena pikir..hoho

    ReplyDelete
  7. giler banyak btol kos...
    Moral of the story is bukak la butik pengantin...hahaha...

    anyway...remember membazir itu sebahagian amalan syaitan laknatullah...

    ReplyDelete

Sebarang komen amatlah dihargai.