Sebab apa jadi CIKGU kalau atas dasar TERDESAK?

Ujian MTest untuk kemasukan Kursus Perguruan Lepasan Ijazah KPLI akan dilangsungkan Sabtu ni di pusat ujian seluruh Malaysia. Maka berduyun-duyunlah graduan yang malas cari keja masih belum bekerja meneliti dan menyemak akan kemasukan mereka untuk KPLI.

6 Aman tahun 1999

Aku tidak mengatakan ini adalah satu kesalahan BESAR untuk jadi cikgu. Ianya sesuatu yang MULIA di pandangan masyarakat dan juga mulia dalam kedudukan agama. Cumanya, dari pemerhatian aku, kebanyakan graduan yang ada nak jadi cikgu atas dasar TIADA PEKERJAAN yang bersesuaian dan dengan cara jadi cikgulah kehidupan akan jadi lebih baik dari menganggur. Ditambah pula dengan elaun guru yang makin banyak diberi kerajaan demi menghargai jasa cikgu di seluruh Malaysia.

Tapi, bila tidak berjaya melepasi ujian saringan untuk KPLI, maka banyak suara-suara sumbang yang keluar. Seolah-olah Malaysia sudah kehabisan bidang untuk bekerja. Apa yang penting ialah semangat untuk memasuki bidang baru dalam kehidupan kita. Tak kisahlah apa jenis kursus yang diambil di Universtiti, andai perkerjaan yang kita dapat tu mampu kita redah dan lakukan, pergi dan lakukan.

Lain kali, kalau nak jadi cikgu, terus ambil kursus pendidikan di Universiti. Jangan dah amek kursus lain baru nak jadi cikgu. Kesian sama dengan kawan-kawan kita yang masih belum mendapat tempat walaupun ambil kursus perguruan.

**saya sayang cikgu saya.

12 comments:

  1. haha.. depends kot..
    ada jugak cikgu2 yang masuk maktab sbb xde tempat len nk smbung dah..
    so it depends, right?

    ReplyDelete
  2. depend ek?ahahaha... pasal depends la yang mweujudkan banyak cikgu yang xikhlas mengajar..


    misterlAl

    ReplyDelete
  3. couldnt agree more with that..

    btw, true case..
    1st class student of pendidikan from on of m'sian univrity x lepas test (yg b4 interview)...
    eventho dpt 1st class tp still x lepas exam tu..
    well, who else to be blame, right??

    ReplyDelete
  4. adeh hope xwujud guru yg xikhlas mengajar. mengajar demi tanggungjawab terhadap wang! kna ketengah kn hal ni.thks 4 diz post!

    ReplyDelete
  5. i couldnt agree more! disebabkan org2 yg pilih unt jadi cikgu as their last resort ni la yg membuatkan masyarakat kite salah anggap yg pekerjaan cikgu ni biase2 je, x glamer, and hanye unt org2 yg x mampu dpt keje lagi hebat.. diorg ingt jd cikgu senang. susah ok nak jd cikgu sbenanye. kesian kat org2 yg awal2 amik education course bertungkus lumus bertahun2 blajar tapi bile time nak keje ade competition dgn org2 yg amik kpli sbb dah x dpt keje lain..

    ReplyDelete
  6. Orked:Thanks.. Xdak sapa nak dipersalahkan melainkan orang yang buat keputusan untuk jadi cikgu pasal dah xdak keja.

    Suzie: Masalahnya skang ni banyak ja cikgu (generasi baru) yang jadi cikgu sebab dah xdak keja sangat dah..

    Miss Dels: Inilah masalah yang sy cuba jelaskan. Nak jadi cikgu pasal nak penuhi kehidupan dengan bekerja atas alasan susah dapat keja. Akhirnya ko akan setuju dengan aku jgak. :P

    misterlAl

    ReplyDelete
  7. setuju..klu nak guru terus ajer msk u..jgn gi ambil kursus lain pastu aplly kpli..

    al fatihah buat arwah tok mak..kita akan menghargai setelah kita kehilangannya

    ReplyDelete
  8. owh, tbe2 tringat 1 crite time skolah menengah.
    sorg cikgu lelaki, ckgu H ajar math time aku form 1.
    kejap jek dia masuk pastu kene tukar skolah lain.
    time form3 terjumpe dia kt skolah laen (time xtvt sukan),
    ternampak dia jalan bwk rotan pastu men libas ske2 ati kt students.
    pastu kitorg tgur la dia sbb dia pnah aja maths..
    ayat dia yg buat aku terkedu "senang ajar skolah nie, budak2 xnak belajar. skolah awak susah sbb budak2 nak belajar."...
    terkejut kan???
    btw, dia amek pendidikan.

    maybe kene suggest kt kmenterian, xpyh offer kpli secara trbuka, tp offer test tu kt cikgu2 ganti yg dah memang ramai tu kowt..
    ok, aku da bebel.. stop!

    ReplyDelete
  9. akhirnye aku akan setuju dgn ko? aku mmg dari awal setuju la ngek. haha.. tu aku tambah point sket je. hee..

    ReplyDelete
  10. Koboi!! Hg SKSJ2 gak ka??ahahaha

    Kak Ina, thanks atas persetujuan n sedekahkan al fatihah untuk Tok Mak.

    Orked. Btoi tu.. tu petanda cikgu tu dah makin malas mengajar...pasal dia dah mula boring ngan keja dia la kot..

    Dels.. memang ngengs...ahahaha

    misterlAl
    lAl

    ReplyDelete

Sebarang komen amatlah dihargai.