Macam mana aku dapat idea untuk blog?

Ramai blogger kini mengalami masalah untuk update blog kepunyaan mereka. Kononnya tiada idea dan tak tahu nak tulis apa. Situasi macam ni selalu terjadi pada aku. Itu ketika tahun-tahun pertama aku berada dalam dunia blogging ni. Kini alhamdulillah, hanya kekangan untuk mengekalkan hubungan melalui online sahaja yang sedikit menyusahkan aku untuk update blog.

Bagaimana nak dapat idea? Bagaimana nak menulis? Apa yang mahu ditulis?

Ini semua bergantung pada kita. Contohnya, blog aku ni, hilalazmi.com memang aku wujudkan untuk aku tunjukkan apa sahaja idea yang aku fikir tidak terfikir dek kepala orang lain. Itu misi aku mewujudkan blog ni. Kadang-kadang, bila berita yan aku ketahui lebih cepat dari apa yang diketahui rakyat Malaysia, aku cuba paparkan secepat mungkin di blog aku sebaik sahaja informasi diketahui.

Untuk dapat idea, kena banyak merapu. Banyakkan sembang dengan orang yang datang dari pelbagai latar belakang, pelbagai peringkat umur, serta pelbagai tahap pendidikan. Apa saja yang anda mahu tulis akan sampai di kepala otak. Ini adalah pesanan untuk anda yang malas membaca.

Sebabnya aku membaca untuk menambah pengetahuan. Maka segala perkara dibaca dengan kadar yang banyak dan cepat. Yang penting, faham maksud dan isi bahan bacaan tu. Sebaiknya baca dengan sepenuh hati dan ikhlas. Maka ilmu yang ada pada bahan bacaan tu akan melekat dengan baik di akal kita.

12 comments:

  1. aku rasa personal blog lagi senang di update.com contoh tgk video baby tido time makan, teringat diri sendiri yang ratu blaja last minutes. Tengok entry dari bf tak berguna itu, kluar entry versi dari cik awek. Aku rasa alert dgn sekeliling tu macam keyword untuk update blog.:)

    ReplyDelete
  2. thanks for the good tips..kena ada ramai kenalan dari pelbagai jenis lapisan umur dan bangsa lah camni

    ReplyDelete
  3. hmm...betul tu...selain tu...kena banyk juga membaca...dgn singgah ke blog2 yg lain pun boleh berikan kita idea tuk menulis... ;)

    jom ke APA KATA HATI pulak,
    CIVIC-MINDED

    ReplyDelete
  4. yup, setuju..asalkan tak lari / menyimpang dr etika berblog..everything yg kt tahu, kita share..datz the best way..

    ReplyDelete
  5. membaca tu one of point utk tulis blog kan..

    ReplyDelete
  6. keh keh keh.. idea??

    idea untuk takde idea ni pun dah jadi idea untuk lu buat enry.. tahniah..

    har har har..

    btw selamat berkenalan..

    ReplyDelete
  7. hmm...camne plak dgn situasi ni :
    terlalu byk idea nak tulis tapi kesuntukan mase? contohnye saye..
    ngeh3~

    ReplyDelete
  8. Rajin membaca juga merupakan kunci kepada idea..Ni malas membaca,lepas tu merungut tak ada idea,susah juga..

    Lagi satu update kalau ada idea.Kalau tidak ada,relax je dulu..Buat benda2 best..Nanti idea tu ada datang sendiri..Tak caya buatlah..

    Bila menghadapi masalah untuk update blog dan memperkata tentangnya,nampak sangat terpaksa..

    http://blog-pke.com

    ReplyDelete
  9. ha ah,aku dulu suka baca paper..
    nampak yang menarik terus kongsi
    tapi sekrang entri aku byk pulak kepada blogger, cian kat silent reader..
    salam kenal bro



    http://syahrilhafiz.com/blog

    ReplyDelete
  10. anda berjaya dapat header percuma
    sila isi form ni dengan subjek "free header"
    http://sollehahn.com/contact-us/

    ReplyDelete

Sebarang komen amatlah dihargai.