Bertudung tapi perangai JALANG.

Sejak 3 4 minggu ni aku asyik saja nampak perempuan nih, pakai tudung, melepak dengan beberapa lelaki sambil hisap rokok. Sangat menarik, sempoi, yakin dan berani mati.

Kalau dari persepsi orang kampung, kalau perempuan merokok tu, diumpamakan perempuan jalang. Itu persepsi kampung yang meyakinkan aku gunakan ayat ni untuk menerangkan kisah perempuan bertudung yang dengan yakinnya menjatuhkan maruah dan nama kaumnya iaitu kaum perempuan. Bagi perempuan yang merokok tapi bukan dalam keadaan memalukan agama tak terlibat dalam statement dan istilah ni.

Kredit gambar untuk http://lifethought.blogspot.com 

Pada pendapat aku, kalaulah anda ada tabiat merokok sekalipun (statement ni untuk perempuan), tak perlulah nak tunjuk alim dengan bertudung sambil buat jahat. Perbuatan dia ni buat aku ngan sorang member aku ni sakit jiwa tengok. Mata rasa sakit, kaki rasa ringan untuk bagi penendang kat celah hidung dia. Betul-betul memalukan nama agama. Puas ati, tak pakai tudung, dok la nak berasap celah mana ka, atas pentas pon boleh kalo berani.

Jangan hanya bertudung pasal nak tunjuk baik depan orang atau nak tunjuk baik depan mak bapak. Tapi depan kawan-kawan, orang tak kenal, dalam keadaan bertudung la dia nak buat benda yang jauh dari moral yang sepatutnya untuk seorang perempuan.

8 comments:

  1. hmmmmm i wonder, kenapa kalau perempuan isap rokok orang kata JAHAT n TAK BERMORAL ye?

    ReplyDelete
  2. golongan inilah yg mencemarkan nama baek agama n perempuan2 bertudung...
    kerana nila setitik rosak susu sebelanga...
    haish...

    ReplyDelete
  3. She, itu orang kata.. Aku xkata apa-apa..ahahaha...

    Rock, kesian kan.. rosak susu sebab kurap..wakakaka...

    Epal, btul.. orang tu.. coz the choice is in ur hand.

    misterlAl
    lAl

    ReplyDelete
  4. kadang kadang orang pakai tudong perangai lagi burok dari orang free hair and vice versa
    AHA :)

    ReplyDelete
  5. bertudung hanya untuk fesyen sbb tu ade pompuan bertudung lenih jahat dari yg free hair

    ReplyDelete
  6. Mcm mana dgn laki yg berserban merokok plak? Pak imam yg merokok. Memalukan x? Please la korang ni diskriminasi plak. Eh.. X semestinya pmpuan brtudung merokok tu jahat. Kadang2 pmpuan yg xmerokok tu lg jahat. Mulut mengata org, umpat sana sini, yg couple pegang tgn n brpeluk.. Tu xmalu ke?

    ReplyDelete
  7. Pehal plak jalang? Hisap rokok tu jalang ke? Eh..pak haji pakai serban yg hisap rokok tu jalang ke? Bodoh punya karangan. Korang2 smue ni tau nk judge org je... Apa daa...

    ReplyDelete

Sebarang komen amatlah dihargai.