Wednesday, November 24, 2010

Apa jadi bila bloggers dan GELOJOH??

Dalam dunia blogging, ada banyak sebab blogger itu masuk dalam industri blog ni. Salah satu sebab utama ialah untuk DAPATKAN WANG! Hanya beberapa bloggers sahaja yang aku jumpa berblog untuk tujuan suka-suka dan menghabiskan masa lapang ketika melepak online.


Disebabkan ramai yang nak DAPATKAN WANG dengan berblog, maka akan muncul jutaan blog sampah, blog tukang tiru dan macam-macam lagi. Apa yang dia fikir, hits tinggi, duit masyuk... Tu saja. Sangat membosankan. Lebih parah lagi, blog yang macam ni akan tiba di inbox email anda dan seterusnya spam sampai meleleh inbox. Belum lagi datang dengan kaedah spamkan url di shoutbox blog.

Kini trend ni dah agak kurang. Apa yang berlaku, kebanyakan blogger dah mendaftarkan diri dengan Nuffnang, iaitu syarikat agen pengiklanan untuk blog di Malaysia. Bagusnya dengan Nuffnang anda boleh dapatkan wang dengan berblog. Tapi tak bermakna anda gelojoh dengan hanya mengeluarkan entry dari assignment dari pihak Nuffnang semata-mata. Kiranya kita masuk saja blog dia maka bersepah dengan jutaan iklan. Dah macam katalog Giant pulak aku rasa.

Cuba la jadi kreatif. Sebab blogger ni penuh dengan dunia kreatif. Kreativiti anda sangat penting untuk pretsasi blog. Cuba ikut macam Kak Yan di url http://yanmieonline.com Blog beliau sangat mudah. Dengan kreativiti yang ada sebaai seorang surirumah, Kak Yan berjaya menjadi blogger yang dikenali ramai sekarang ni. Entry yang dikeluarkan pon hasil beliau menonton rancangan tv. Buat pandangan sendiri tentang rancangan tv di Malaysia. Begitu juga kadang-kadang dikeluarkan entry pasal isu semasa. Inilah contoh blogger yang baik. Yang penting, tidak gelojoh untuk dapatkan wang. SABAR itu penting.


** Terbaru, Kak Yan ada buat pertandingan pemberian PERCUMA domain untuk anda! Sapa-sapa yang berminat boleh klik --> GiveAways Domain oleh Yanmieonline.com


” Domain GiveAway Yanmieonline.com ini di taja bersama Ihosterz.com dan Cikmin.com

6 comments

Salam lal,

makasih yea untuk entry nie...sob..sob terharu..ehehe

akak biasa2 je dik, xde apa yg kreatifnya tp bila baca sini baru tau yg akak kreatif gak..hikhik


www.yanmieonline.com

Rilex rr akak.. okeh apa tu..ehehe.. at least idea akak lain dari yang lain.. penyampaian lain. so kreatif la..aha..

misterlAl
lAl

aku memang suka baca entru kak yan sebab cara tulis pon santai..

yanmie memang best..
skrg ni terlampau ramai yang nak kejar duit..bila tak dapat rasa down..baik kita berblog ikut suka sambil duit datang dgn sendiri.

tq bagi sokongan dan dorongan.

Tn Punya, kak Yan kan peramah n penulisan yg santai..ahaha

Kak Ina, sy ikut cakap akak tu.. duit akan mai kalau kita iklas n be ourself masa blogging..ahaha.. moga akak terus kuat menghadapi cabaran si anon..haha


misterlAl
lAl

keh keh keh..

bagi gua definisi berblog ni berbeza beza..

ada yg berblog sbb nak kejar duit.
ada berblog sbb suka suki takde kerja.
ada berblog sbb dia mmg minat menulis

mcm tak abis gua nak cerita..

tapi kalau yg kejar duit tu bagi gua hanya sedikit je dapat..

Sebarang komen amatlah dihargai.