"aku nak tunggu masuk kerja kerajaan!" - Kata seorang Graduan Universiti

Ayat di atas merupakan ayat yang seringkali aku dengar bila ditanyakan kenapa masih belum bekerja bagi graduan. Sedikit pelik dan janggal rasanya. Seolah-olah jawapan yang diberi oleh orang yang tak pernah digelar mahasiswa pulak aku rasa.

Bukan niat aku untuk merendahkan alasan yang cuba diberikan oleh graduan nih. Cuma, alasan ni seolah-oleh menunjukkan hasil yang dipelajari di Universiti di zaman serba canggih ni telah "BERJAYA" menghasilkan graduan yang "rajin" untuk mencari pekerjaan. Yang menariknya, graduan kini lebih "rajin" memohon kerajaan berbanding swasta kerana kerja kerajaan lebih santai dan boleh bersuka ria di hujung minggu.

Siapa tak mau kerja yang sudah pasti bercuti di hujung minggu? Akan tetapi, pengalaman kerja merupakan sesuatu yang amat penting. Tak kiralah seteruk mana kerja kita, tapi pekerja yang berpengalaman penting dalam elemen yang diambil kira dalam pengambilan kakitangan awam. Biarlah kerja sebagai pegawai khidmat pelanggan di pusat panggilan pon masih mampu memberikan anda pengalaman yang berguna dalam sektor kerajaan nanti.

Kesimpulannya, untuk tahap pertama selepas bergraduan, tak payah nak memilih sangat. Anda tu baru lagi. Dah la takda pengalaman. Nak demand lebih plak. kan??
Emosi
November 11, 2010
3

Comments

  1. salam..
    kerja gomen suasana lain..
    kerja pivet suasana lain

    lagik bagus lau masuk privet dulu sblom gomen nie

    sebab akan nampak perbezaan yg amat ketara antara 2 sektor itu..

    alhamdulillah sempat merasa keja pivet hampir setahun
    then nak kawen dapat rezeki kerja gomen..
    tapi terkejut ngan budaya kerja.. hehehehe

    pepaham sendrik la ekh..


    // klik sinie jom ke blog mimie azimask untuk entry baru :D ... //

    ReplyDelete
  2. private sector pnye budaya kerja lg strict...tp ada part yg lg best dri keje dgn gov kowt.
    haha..
    my ow opinion..=)
    tp xtau la, xpnah keje dgn gov.

    ReplyDelete
  3. Mimie..
    hahaha...so? jangan memilih la jawabnya kan???ahaahhaha

    Orked:
    Sama la saya..ahaha

    misterlAl
    lAl

    ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Search

Popular Posts

2021 yang power!

Tahun 2021 ni sangat power! Mana taknya, sedar-sedar dah hujung bulan Januari d…

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Apa maksud Normal Baharu atau Kebiasaan Baharu ?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac 2020 yang lalu, keh…

Sakit perut yang menyeksakan..

Hari Jumaat yang lalu, 18 Julai 2008. Aku mengalami sakit perut yang dah tahap …

Raya yang laju dan menderu....

Sawang yang terkumpul di blog ni semakin membimbangkan.  Terdapat banyak pos…

Hebat!