Adakah berita hiburan sekadar gosip??Maka ia perlu perubahan!

Setiap hari, kalau baca di surat khabar atau blog, ada sahaja gosip yang dikeluarkan. Kiranya kalau dah publish di suratkhabar tu, sumber berita semestinya mempunyai autoriti dan sahih sifatnya. Kisah artis bercerai, kisah artis comolot, artis di kelab malam dan bermacam-macam lagi.

Kalau cerita artis di blog atau portal hiburan, kadang-kadang ada yang geli. Kebanyakannya sekadar menunjukkan perlakuan artis untuk tontonan ramai dengan niat yang murni yakni menunjukkan perlakuan artis yang perlu dielakkan oleh kita manusia biasa.

Bagus la, ada usaha untuk memperbaiki perangai manusia dengan memberi contoh artis. Namun demikian, semakin hari semakin banyak kisah yang mula menyebabkan rasa mual bila membaca berita.

Hingga setakat ni blogger site hiburan yang aku selalu jenguk ialah BeautifulNara, Oh Artis dan Murai. Mereka ni agak bagus dalam memberitakan kisah artis.

Ini sekadar cadangan aku la, untuk berita hiburan lepas ni, cuba la ketengahkan usaha yang artis buat untuk masyarakat ka. Promote bisnes artis ka. Salah satu sebab utama aku cadangkan berita hiburan perlu perubahan ialah cerita gosip ni tak la bagus sangat untuk peningkatan karier artis dan jugak untuk peningkatan darjah kretiviti artis untuk berkarya. Kebanyakan usaha murni artis hanya akan dikeluarkan media setelah mendapat jemputan.Kalau nak tunggu wartawan datang tanya macam kes gosip, susah la.

Kesimpulannya, aku tetap dengan pendapat aku untuk dilakukan perubahan pada berita di dunia hiburan. Andai anda pencinta seni, mahukan karya kreatif terus wujud, sokonglah mereka sebaiknya. Kerana artis takda caruman KWSP. Tiada backup andai tiada job untuk mereka. Dengan sebab itulah artis perlu sentiasa beringat.


**Ke arah menjadi penyayi pertama bergelar Ahli Parlimen di Dewan Rakyat!

6 comments:

  1. gosip kadangkala membantu artis untuk mendapat populariti.


    My latest entry : Gambar Produk Apple Yang Dimusnahkan

    ReplyDelete
  2. yup setuju sgt..kalau citer pasal artis mmg kurang sgt certia pasal kebaikkan yg dibuat..mungkinkah realiti yg artis tu xde kebaikan?

    farahwahida

    ReplyDelete
  3. Shaffique, memang membantu populariti.. Sikit saja.. Dapat populariti tapi job tarak! huhu..

    Sadieq. Perlu! :P

    Farah, aha.. itu la masalahnya.. selalu tunjuk keburukan ja..kesian artis..dah la kena jadi penghibur orang ramai. Dah tu media dok cerita benda xbagus ja..kan?

    misterlAl
    lAl

    ReplyDelete
  4. aku setuju!!!!!! jom promote barang2 artis

    ReplyDelete
  5. he...23x if cite artis wat2 benda baik nie jrg mendapat sambutan pembace..

    besa la orang sume mencari gosip n mengumpul dosa-dose percuma je kan

    pasal KWSP.. artia perlu berdaftar.. sekurang2nye bernaung bawah mana syarikat...

    so boleh la buat potongan dari gaji artis termasuk potong dari majikan

    tetapi benda nie agak susah sikit... sebab artis harapkan duit dari show je...

    duit pun x fix... xpsal2 2-3 kerje KWSp nk kena buat.. BPR ke orang Audit pun pening dah if dah cam nie kan...

    bro cakap base on HR.. tue kepakaran bro :)

    Regard,
    BroFramestone Blog
    @ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

    ReplyDelete

Sebarang komen amatlah dihargai.