Si peramas makcik merah!

Diberitakan kisah seorang makcik yang suka berbaju merah. Setiap hari makcik merah ini akan selalu terbang sambil meramas bulu pelepahnya. Bukan saja di kala pagi, malah tengahari, petang, malam, hinggalah ke tengah malam. Bulu pelepahnya ada saja diramasnya. Sangat mesra. Lagi banyak bulu pelepah, lagi banyak ramasan yang dibuat oleh makcik merah nih.

Maka timbullah suatu hari, makcik merah bertanya kepada encik lalat. "encik lalat, agaknya apakah jenis anugerah yang makcik merah patut dapat? Sebabnya mak merah dah cukup rajin meramas bulu sepanjang hari ni? Dah la hari Selasa, makcik merah jarang dapat ramas bulu pelepah makcik macam ni."




Maka encik lalat pon menjawab, "makcik merah, patut dapat Anugerah Mak Merah Menyala Paling Mesra Alam.. Sebabnya makcik merah dah banyak sangat ramas bulu pelepah."

Makcik merah tanya pulak, "kenapa mesti merah menyala paling mesra alam??????"


Encik lalat menjawab, "sebabnya, kalo mak merah nak tahu, dalam dunia lalat, sesiapa yang rajin bebenar pulun dok ramas bulu pelepah dia atau sayap dia, maka dia patut "dinyalakan" dengan anugerah yang macam nih. Baru la makcik merah maintain mantap dan meletop!".

Begitulah kisah hikayat makcik merah dengan encik lalat.

Kisah ini diwujudkan kerana kisah makcik merah ni selalu saya baca. Sejak mengenali Cikgu Onizuka di kala sesi minuman teh bersama Nuffnang tempoh hari, Cikgu Onizuka selalu ceritakan kisah makcik merah. Bila terbaca belog makcik merah, terus bahagia dengan kemerahan serta gemerlapan kehidupan wanita bekerjaya yang boleh dianggap wanita serba boleh. Bila idea tak kering, maka gusi pembaca pun boleh jadi tak kering dek kemerahan makcik nih.

Sekian...


*** burung = twitter
bulu pelepah = follower
ramas = layan follower

harap tidak ada yang salah faham.

4 comments:

  1. ni mesti nk hugo boss kannnnnnnnnnnnnnn???? mintak2 la kak red salah bg pompuan punya kat hang, bole hg bagi perfume tu kat aku.
    bahahahahaha,,,

    ReplyDelete
  2. kire kene tinggi daya imaginasi bace en3 ko ne.ahhaaha. kak red memang the best!

    ReplyDelete
  3. bukan ke kena citer pasal the blog.. not the person? erkkk..ke aku salam paham post ni? heheh.. all the best..

    ReplyDelete
  4. kelakarlah..good luck..tak nak masuk ker contest akak ni..

    ReplyDelete

Sebarang komen amatlah dihargai.