Tuesday, October 5, 2010

Jiwa bahagia, orang pulak dengki!

Salam peperiksaan PMR untuk adikku yang sedang menjalani ujian.

Selamat berpesta konvo untuk junior-junior dan member yang disayangi di UMS.

Selamat keja untuk graduan UMS yang dah mula bekerja. Bagi yang belum bekerja, ucapan selamat juga untuk anda moga anda dimurahkan rezeki.

Ini kisah menarik. Dalam hidup ini kebanyakan manusia mencari kebahagiaan. Ada yang bahagia bila duit banyak. Ada yang bahagia bila harta berkoyan-koyan. Ada yang bahagia bila kawan banyak tak kisah la duit sikit pon. Tertakluk pada jenis manusia. Bukan senang nak bahagia. Kebiasaannya manusia kena MENANGIS dulu untuk dapatkan bahagia.

Tapi ramai yang nak terus bahagia. Dia mahu hidupnya terus jadi bos. Mahu hidupnya terus duit banyak. Mahu hidupnya bahagia sentiasa tanpa rasa duka. Ini yang susah!!

Dalam hidup ni kena ada semua rasa. Manis, masin, masam, pedas dan pahit. Baru sedap kehidupan tu. Bila kita dalam kebahagiaan, akan ada orang dengki. Kisah lama akan diungkit. Kisah yang buruk akan dibangkit. Kalo sedap macam kuih bangkit takpa. Ni kalah makan sup sesumpah!

Rasa macam cibai direbus. Haram sungguh si pendengki ni.

Diharapkan anda tidak mudah dengki dengan orang. Cukuplah dengki untuk membangkitkan semangat anda. Jangan sampai orang yang anda dengki merasai apa yang anda rasa kerana ia akan menghasilkan Cibai rebus yang ditabur cili api. Pedas tapi masam!

Sebarang komen amatlah dihargai.