Perlukah layan perasaan???

Selalunya bila sedih, duka, lara dan juga kecewa, ramai saja yang akan melayan perasaan. Maka layanan itu diluahkan melalu laman sosial seperti Facebook atau Twitter mahupun diluahkan sepenuhnya melalui blog.

Memang kadang2 layang perasaan ni agak best rasa dia.. Cumanya bila berlarutan, dia jadi parah.

Aku umpamakan perasaan ni macam DEMAM la.. Kalo dah rasa nak demam, bila kita layan.. Muka pon wat macam tak sihat, badan biar lembek, maka demam akan datang dan merebak. Untuk elakkan demam, kita kena lawan dia. Amat perlu untuk kita kekal aktif macam biasa. Baru la demam tak berani nak datang. Kan??

Maka perasaan tu jangan dilayan lebih-lebih. Benda baik macam ubat sekalipun bila berlebihan akan jadi penyakit... Maka layanlah perasaan secukup rasa agar ia tidak memudaratkan kita.
Emosi
July 5, 2010
4

Comments

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Search

Popular Posts

Rasis / Racist: Apa, Siapa dan Banyak mana?

Isu perkauman kini semkin hari semakin panas. Bila mana yang Melayu nak pertaha…

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

3 jenis tindakan yang mendatangkan bahagia di masa hadapan

Sejak dua menjak ni, semakin ramai yang ditemui mengalami masalah kurang bahagi…

Pertahankan keamanan yang kita ada!

Kisah kematian dua beranak ketika cuba merentas sempadan Mexico - Amerika Sya…

Nikmat jadi orang malas!

Sejak zaman sekolah, kita akan kenal dengan individu yang dilabel sebagai pemal…