Perlukah layan perasaan???

Selalunya bila sedih, duka, lara dan juga kecewa, ramai saja yang akan melayan perasaan. Maka layanan itu diluahkan melalu laman sosial seperti Facebook atau Twitter mahupun diluahkan sepenuhnya melalui blog.

Memang kadang2 layang perasaan ni agak best rasa dia.. Cumanya bila berlarutan, dia jadi parah.

Aku umpamakan perasaan ni macam DEMAM la.. Kalo dah rasa nak demam, bila kita layan.. Muka pon wat macam tak sihat, badan biar lembek, maka demam akan datang dan merebak. Untuk elakkan demam, kita kena lawan dia. Amat perlu untuk kita kekal aktif macam biasa. Baru la demam tak berani nak datang. Kan??

Maka perasaan tu jangan dilayan lebih-lebih. Benda baik macam ubat sekalipun bila berlebihan akan jadi penyakit... Maka layanlah perasaan secukup rasa agar ia tidak memudaratkan kita.
Emosi
July 5, 2010
4

Comments

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

NCIGNOW2

Search

Popular Posts

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

3 pengalaman pelik jadi bapa di tahun 2020

Tahun 2020 melengkapkan kehidupan aku sebagai bapak selama lebih empat tahun. D…

Selain kawalan kendiri, seksaan kendiri juga perlu diberi perhatian

Hidup kita perlukan disiplin. Melalui disiplin segala laluan hidup biasanya aka…

Jaga sempadan negara bukan time COVID-19 semata-mata

Perkembangan daripada Op Benteng bakal menjadi bualan hangat sebaik saja PKPP (…

Upacara mengejar ayam menggunakan teknologi 'dron'

Kalau dah namanya ayam kampung, memang sukar untuk kita bermesra ataupun mendek…

Hebat!