Perlukah layan perasaan???

Selalunya bila sedih, duka, lara dan juga kecewa, ramai saja yang akan melayan perasaan. Maka layanan itu diluahkan melalu laman sosial seperti Facebook atau Twitter mahupun diluahkan sepenuhnya melalui blog.

Memang kadang2 layang perasaan ni agak best rasa dia.. Cumanya bila berlarutan, dia jadi parah.

Aku umpamakan perasaan ni macam DEMAM la.. Kalo dah rasa nak demam, bila kita layan.. Muka pon wat macam tak sihat, badan biar lembek, maka demam akan datang dan merebak. Untuk elakkan demam, kita kena lawan dia. Amat perlu untuk kita kekal aktif macam biasa. Baru la demam tak berani nak datang. Kan??

Maka perasaan tu jangan dilayan lebih-lebih. Benda baik macam ubat sekalipun bila berlebihan akan jadi penyakit... Maka layanlah perasaan secukup rasa agar ia tidak memudaratkan kita.
Emosi
July 5, 2010
4

Comments

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Search

Popular Posts

2021 yang power!

Tahun 2021 ni sangat power! Mana taknya, sedar-sedar dah hujung bulan Januari d…

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Apa maksud Normal Baharu atau Kebiasaan Baharu ?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac 2020 yang lalu, keh…

Sakit perut yang menyeksakan..

Hari Jumaat yang lalu, 18 Julai 2008. Aku mengalami sakit perut yang dah tahap …

Raya yang laju dan menderu....

Sawang yang terkumpul di blog ni semakin membimbangkan.  Terdapat banyak pos…

Hebat!