Perlukah layan perasaan???

Selalunya bila sedih, duka, lara dan juga kecewa, ramai saja yang akan melayan perasaan. Maka layanan itu diluahkan melalu laman sosial seperti Facebook atau Twitter mahupun diluahkan sepenuhnya melalui blog.

Memang kadang2 layang perasaan ni agak best rasa dia.. Cumanya bila berlarutan, dia jadi parah.

Aku umpamakan perasaan ni macam DEMAM la.. Kalo dah rasa nak demam, bila kita layan.. Muka pon wat macam tak sihat, badan biar lembek, maka demam akan datang dan merebak. Untuk elakkan demam, kita kena lawan dia. Amat perlu untuk kita kekal aktif macam biasa. Baru la demam tak berani nak datang. Kan??

Maka perasaan tu jangan dilayan lebih-lebih. Benda baik macam ubat sekalipun bila berlebihan akan jadi penyakit... Maka layanlah perasaan secukup rasa agar ia tidak memudaratkan kita.
Emosi
July 5, 2010
4

Comments

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Hebat!

Search

Popular Posts

Raya yang laju dan menderu....

Sawang yang terkumpul di blog ni semakin membimbangkan.  Terdapat banyak pos…

Upacara mengejar ayam menggunakan teknologi 'dron'

Kalau dah namanya ayam kampung, memang sukar untuk kita bermesra ataupun mendek…

Nikmat jadi orang malas!

Sejak zaman sekolah, kita akan kenal dengan individu yang dilabel sebagai pemal…

Pentingnya ambil tahu hal jiran...

Kejadian kehilangan kanak-kanak semakin hari semakin menjadi-jadi. Ia menjadi…

Tip kurangkan anak tengok gajet!

Bila dah jadi bapak, banyak perkara perlu kita beri perhatian. Nak cari duit …