Mari KALAHkan wanita!!!

Dalam dunia masa kini, gerakan feminisme mula menjadi-jadi. Pelbagai jenis usaha dijalankan untuk menaikkan martabat wanita. Kononnya kedudukan wanita di muka bumi ni setiap hari ditindas. Asyik sahaja wanita berada di bawah lelaki. Tak kira dalam apa jua keadaan, wanita sentiasa merasakan diri mereka berada di bawah lelaki sehinggakan alasan ini dijadikan alasan paling teguh dan konkrit untuk dijalankan gerakan feminisme di seluruh dunia.

Bila gerakan feminisme wujud, maka terhasillah perlbagai rancangan TV, program pembangunan wanita dan juga tidak teragak-agak untuk diwujudkan sebuah kementerian yang menjaga hak wanita. Contohnya di Malaysia, suara wanita berada pada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Jadi, dengan kewujudan gerakan inilah wanita semakin "diberi peluang" untuk berada di tempat ATAS lebih daripada lelaki. Tapi lelaki selalu saja bertanya, kenapa ada rancangan WANITA HARI INI??? Tak pula wujud rancangan membincangkan hal ehwal lelaki. Maka terwujudlah pula cerita Oh Lelaki terbitan Astro. Tapi, banyak saja program pembangunan wanita la.

Lelaki mula terasa tergugat. Walhal, dalam bahagian  kepimpinan, sepatutnya lelaki tetap akan berada di atas. Maka tercetus persoalan, BAGAIMANA UNTUK MENGALAHKAN WANITA???

Senang saja, untuk kalahkan wanita, lelaki perlu pandai gunakan emosi wanita sebagai tempat serangan. Kerana, wanita sangat susah untuk menjaga emosinya. Kalau wanita itu kita serang pemikirannya sehingga mencetuskan kemarahan dan emosi yang terganggu, maka apa sahaja yang kita (lelaki) mahukan, PASTI akan berjaya.

Itu sahaja. Sebabnya, andai wanita marah, dia akan hilang pertimbangan. Bila hilang pertimbangan, keputusan yang dibuat tadi tidak dapat difikirkan secara baik. Hanya emosi sahaja sebagai daya penggerak otaknya untuk berfikir.

Namun demikian, sayangilah wanita kerana wanita itu hiasan dunia. Tanpa wanita, tidaklah indah dunia ini.

7 comments:

  1. alaa..
    pmpuan xleh jd satu level dgn laki..
    kalo x knp ade istilah "lady first" kn..hehe

    ReplyDelete
  2. LIKE~!

    tapi bukan sebab ada gambar aku yg dicuri tanpa diminta, nasib baik ada credit to, tapi aku suka sebab isi nye. good entry!

    ReplyDelete
  3. Pasal kementerian wanita tu rasanya memang perlu. Lelaki tak payah pun tak pa.

    Cuma, pemimpin kementerian tu sepatutnya pakai la tudung elok2. Aurat ditutup dengan elok. Baru la wanita2 di bawah pimpinannya ikut.

    ReplyDelete
  4. Betul apa yg ko gtaw Hazwan...hahaha...

    Myra, pasal aku x gtaw la aku letak credit to tu..ahahaha... thanks kerana suka!hahaha

    Pakai tudung elok2??? Hurm... No Comment!

    ReplyDelete
  5. good entry! ;) ayat last sekali tu mmg paling superb lah.

    ReplyDelete
  6. Ahahaha... Thanks pada yang suka... Insyaallah aku akan teruskan usaha untuk update dengan isu yang lebih menarik.. :P

    ReplyDelete

Sebarang komen amatlah dihargai.