Saturday, May 29, 2010

Sikap DEGIL...

Inilah ceritanya. Kalo budak2 degil, mungkin kita boleh la rotan. Untuk tujuan ajar dan beri pengajaran atas kedegilannya.

Biasanya kedegilan timbul bila wujud rasa protes dalam hati individu akibat arahan atau suruhan mahupun tindakan yang dibuat itu ditegur. Namun perubahan tetap tidak mahu dibuat atas tujuan tanda PROTES.

Selain tu, degil jugak boleh terhasil bila kita berasa diri sudah berada di tahap tertinggi, lebih tinggi dari orang sekeliling kita. Maka apa saja yang orang buat, orang tegur, orang cakap tidak diambil perhatian. Mungkin kerana sikap degil ini jugak.

Bila dah remaja, dewasa, kalo berdegil jugak, ia boleh mendatangkan kemarahan orang sekeliling. Kedegilan juga boleh menyebabkan orang meluat dan menyampah.

Jadi, degil biar bertempat. Bukan semua perkara kita boleh berdegil. Biarpun dari sidut positif, degil mampu memberi kita kekuatan dengan mempertahankan prinsip serta pegangan kita. Namun, bila diletakkan pada tempat yang salah, ia akan menjadi sangat TAHI di mata orang lain. Umpama pisau, kalo diguna di dapur untuk memotong sayur, daging dan lain-lain, tapi kalau pisau diletakkan di depan pintu rumah, ia akan menyebabkan orang takut dan tak mahu untuk masuk rumah kita.

6 comments

betul
suka entry nih
degil biar bertempat
thumbs up

tak payah la terima kasih
dah memang betul
aku suka entry nih

semua org pon degil sebenarnya..tapi degil dorang tak de lah sampai melampaui atas..tol tak? huhu

nice entry.
degil biar berpada,
lau bnda2 baik, lau degil gak panggg terus..hak2

Sebarang komen amatlah dihargai.