Sunday, March 28, 2010

Kebodohan orang Amerika yang selalu disanjung sebahagian orang Malaysia.

Ini satu realiti yang perlu kita tau.

Semasa menjalani Latihan Industri di Aligarh Muslim University di India, aku berkesempatan untuk berkenalan dengan seorang warga Amerika yang keluarganya yang berasal dari India telah berhijrah ke sana. Menurutnya, orang Amerika ni, warga Amerika sebenarnya telah disekat untuk mengethui hal sebenar berkenaan perkara atau isu dunia. CNN yang ada di sana bukanlah versi yang sama sepertimana CNN yang kita tonton di Malaysia ni.

Maka dengan sebab itulah berlakunya huru-hara di Amerika Syarikat selepas berlakunya tragedi 11 September 2006. Huru-hara yang berlaku ni menyebabkan 1 Amerika telah fobia serta takut dengan Muslim. Sesiapa saja Muslim pasti akan dipandang serong kerana mereka tidak dapat menghadam mahupun memahami apa itu Islam dan bagaimana kehidupan orang Islam sebenarnya.

Maka disebabkan kebodohan orang Ameria inilah yang menyebabkan mereka mudah diperbodohkan oleh orang Israel atau lebih dikenali dengan nama YAHUDI. Ekonomi negara Amerika dikuasai oleh YAHUDI. Kebudayaan (kalo ada) di Amerika juga telah "dicemari" oleh YAHUDI.

Jadi, kalo la sekalipun kelajuan internet di negara kita selalu dipersoalkan (terutama oleh kaki download & P2P sharing), maka harus kita tahu bahawa kebijaksanaan kerajaan kita (yakni kerajaan Barisan Nasional) yang membuka mata rakyat Malaysia untuk lebih faham isu dunia dengan Inisiatif Jalurlebar Kebangsaan.

Maka sayangi negara kita, janganlah terlalu taksub dengan negara lain kerana walau maju mana negara lain tue, di sinlah tanah tumpah darah kita. Dan di sinilah bumi di pijak dan di sinilah langit kita junjung.

3 comments

Sy ske ayat last tu, dimana bumi dipijak, disitu langit dijunjung, betul2, jangan nak menjunjung budaya luar je, budaya sendiri makin nazak...isk2

setuju!
minda tertutup, fikiran pun tersepit!

bak kata pepatah Melayu yang satu lagi,
"Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, LEBIH BAIK negeri sendiri"

p/s:I'm proud to be MALAYSIAN!

Kesimpulannya, berbangalah menjadi Rakyat Malaysia... :P

Sebarang komen amatlah dihargai.