Universiti Gah, Hebat tapi graduan masih menganggur.. Cmna?

Teringat zaman skola menengah. Ada ramai kawan-kawan aku yang sangat cemerlang dalam SPM diorang. Maka datanglah berduyun-duyun universiti terkemuka Malaysia yang datang dan memberi jalan untuk bebudak cemerlang ni masuk universiti yang hebat ni.

Contohnya UTM, UTP dan beberapa U lagi yang ada buat program trek pantas dan yang sewaktu dengannya.

Maka hati aku jadi panas, dengki bercampur marah. Kenapa la aku tak cemerlang macam bebudak ni. Kenapa la aku tak diberi peluang macam member-member aku. Jadi, aku terus berpegang pada persepsi bahawa sesiapa masuk U hebat ni, pasti mudah dapat kerja. Sebab confirm2 pointer student dia MELETOP.

Persepsi aku masa ni, pointer meletop, datang pulak dari U yang Gah bunyinya... Maka kerja akan senang untuk apply dan menikmati kerja yang diimpikan masa zaman belajar.

Itu persepsi aku dulu. Dengan persepsi ni telah menjadikan aku perlu lebih berusaha. Secara teorinya aku telah dicampak ke Sabah. Dan bila sampai di Sabah, aku katakan ini adalah dunia aku. Sebab aku boleh berubah sebaiknya dan aku perlu buktikan sesuatu pada semua orang.

Apa yang penting, kerja jangan memilih. Usaha sepanjang hari selagi belum dapat kerja. Jangan buat jahat dengan orang.

Kalo blaja kat University Oxford pon, kalo kerja memilih, pointer 4 flat pon. Hati kawan-kawan xjaga. Kerja mungkin akan dapat la.. Tapi hati tak senang. Sapa nak???

15 comments:

  1. gah tak gah universiti
    tanggungjawab pihat atasan

    klu bab menganggur
    tanggungjawab diri sendiri

    sedia macam macam
    tp xmo berubah dengan malas je keje

    mmg menganggur la jawabnya

    jom join contest
    heee
    ;)

    ReplyDelete
  2. ahahaha... thanks 4 ur komen... ak setuju!!!ahaha

    ReplyDelete
  3. kalau dah semua student nak keje tempat sedap2 jew nak uat cmne... hmmmm

    ReplyDelete
  4. Tue la masalahnya.. student kat U GAH nie poyo sangat... geli aku..

    ReplyDelete
  5. sy setuju..kalau pemilih pon susah kan??:)

    ReplyDelete
  6. errrr??
    utp gah?
    tang mane tu?
    apa salahku jadi student utp?
    yang gah petronas sebenarnye..

    ReplyDelete
  7. Student local U ...terutama kat uum , umt , unimap , ump & etc . ...kecuali UM , UPM , & usm ....
    semua guna Bm , walaupun sestengah subjek memerlukan penggunaan bahasa english . mereka kata " x faham" (engkau malas dan x ada usaha, dahla lemah masih lagi x nak memperbaiki kelemahan , asyik-asyik harapkan GOv ...) Sedar la ....belajar extra language apa salahnya , x rugi ...

    ReplyDelete
  8. Ntah la.. besanya bebudak masuk U yang gah, umpamanya UTP nie poyo lebih... Bajet Petronas tue hebat, masuk UTP maka automatik hebat... ak pon xpaham...ahaha

    ReplyDelete
  9. haha. well, tak sume yang masuk u tuh pandai2 meh. cuba bandingkan dengan result budak ipts dengan ipta majoriti ipts punye student better sebab in ipts more praktical then teori :) hahaha. Then budak u banyak memlih keje tu memang betol sokong sangat. haha

    ReplyDelete
  10. Hahahaa...
    petronas mmg hebat, tu betul sgt.
    tp aku tak rasa hebat pun masuk utp!
    ni sume stereotype thinking je...
    xsemestinye ipta xbgs n xsemestinye ipts tu bgs sgt.
    kalau U 1st rank sekalipon tp perangai student kalah devil apa guna kan?
    renung2kan~

    ReplyDelete
  11. kalau kau belajar leklok mase sekolah dulu,cemerlang,dpt tawaran dari universiti2 yang kau kata 'GAH' gak cm kawan2 kau tu,sng dpt kerja bagus2,mesti kau takkan ckp cmni,kan?
    dulu time sekolah main2,sekarang kena kt muka sendiri.
    :D

    ReplyDelete
  12. jahatla encik jurassic ni. :P
    lal,i miss you actually!! :)
    asyik menukar telephone dan lost everyone's number.
    maka dengan ini,saya menyatakan hasrat nak buat gathering kecil di KL.
    hugs
    Luke Hakim

    ReplyDelete
  13. kemahiran tu penting dlm mencari kerja...

    sebab tu bila nak smbg blaja pk btl²... jgn main masuk je.
    kat U skrg ni mcm² course pelik ada. dah lah pelik, pastu tak memenuhi kehendak pasaran kerja semasa...

    tepuk dada tanya ilmu yg ada.

    ReplyDelete

Sebarang komen amatlah dihargai.