MC

Dulu masa zaman U, slalu pikir susah ja nak kena amek MC kalo xdapat nak datang klas.

Kebanyakan orang jugak akan pikir kaedah paling MUDAH untuk cuti bergaji tanpa banyak alasan lain ialah dengan mengambil MC di klinik atau di hospital.

Kenapa MC diwujudkan?

Untuk memberikan pengecualian atau pelepasan pada sesiapa yang bekerja yang mana menunjukkan individu tersebut tidak berada dalam keadaan yang cukup sihat & fit untuk menjalankan tugas sebagai pekerja.

Namun, akibat kreatifnya orang kita, MC telah dimanipulasi menjadi cuti free yang pada kebanyakan masa menjadikan pihak majikan menjadi tidak percaya dengan MC yang dijadikan alasan untuk tidak pergi kerja.

Macam mana pula kalo orang ni betul2 sakit? sakit pulak kadang2 pandai berulang. Adakah persepsi ni jugak akan berlaku???
Diriku
February 4, 2010
1

Comments

  1. kesimpulan yang aku dapat.. jgn mc sesuka hati kalo x demam o sakit. sebab nati kesian kat org2 yang btul2 sakit. hua3. what goes around comes around.. ^_^V

    ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

NCIGNOW2

Search

Popular Posts

Perusahaan bahagia

Ada banyak hari duka, Isnin siku di muka, Selasa muncung bagai menge…

Masa untuk berhijrah!

Foto Astro AWANI / Shahir Omar Setiap kali kedatangan tahun baharu, maka …

Tip kurangkan anak tengok gajet!

Bila dah jadi bapak, banyak perkara perlu kita beri perhatian. Nak cari duit …

Apa maksud Normal Baharu atau Kebiasaan Baharu ?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac 2020 yang lalu, keh…

Kalau hidup ni manis sepanjang jalan pun tak sedap jugak!

Kehadiran tahun 2020 memang sangat mengujakan! Ya la, angka 2020 ni merup…

Hebat!