MC

Dulu masa zaman U, slalu pikir susah ja nak kena amek MC kalo xdapat nak datang klas.

Kebanyakan orang jugak akan pikir kaedah paling MUDAH untuk cuti bergaji tanpa banyak alasan lain ialah dengan mengambil MC di klinik atau di hospital.

Kenapa MC diwujudkan?

Untuk memberikan pengecualian atau pelepasan pada sesiapa yang bekerja yang mana menunjukkan individu tersebut tidak berada dalam keadaan yang cukup sihat & fit untuk menjalankan tugas sebagai pekerja.

Namun, akibat kreatifnya orang kita, MC telah dimanipulasi menjadi cuti free yang pada kebanyakan masa menjadikan pihak majikan menjadi tidak percaya dengan MC yang dijadikan alasan untuk tidak pergi kerja.

Macam mana pula kalo orang ni betul2 sakit? sakit pulak kadang2 pandai berulang. Adakah persepsi ni jugak akan berlaku???
Diriku
February 4, 2010
1

Comments

  1. kesimpulan yang aku dapat.. jgn mc sesuka hati kalo x demam o sakit. sebab nati kesian kat org2 yang btul2 sakit. hua3. what goes around comes around.. ^_^V

    ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Search

Popular Posts

2021 yang power!

Tahun 2021 ni sangat power! Mana taknya, sedar-sedar dah hujung bulan Januari d…

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Apa maksud Normal Baharu atau Kebiasaan Baharu ?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac 2020 yang lalu, keh…

Sakit perut yang menyeksakan..

Hari Jumaat yang lalu, 18 Julai 2008. Aku mengalami sakit perut yang dah tahap …

Raya yang laju dan menderu....

Sawang yang terkumpul di blog ni semakin membimbangkan.  Terdapat banyak pos…

Hebat!