MC

Dulu masa zaman U, slalu pikir susah ja nak kena amek MC kalo xdapat nak datang klas.

Kebanyakan orang jugak akan pikir kaedah paling MUDAH untuk cuti bergaji tanpa banyak alasan lain ialah dengan mengambil MC di klinik atau di hospital.

Kenapa MC diwujudkan?

Untuk memberikan pengecualian atau pelepasan pada sesiapa yang bekerja yang mana menunjukkan individu tersebut tidak berada dalam keadaan yang cukup sihat & fit untuk menjalankan tugas sebagai pekerja.

Namun, akibat kreatifnya orang kita, MC telah dimanipulasi menjadi cuti free yang pada kebanyakan masa menjadikan pihak majikan menjadi tidak percaya dengan MC yang dijadikan alasan untuk tidak pergi kerja.

Macam mana pula kalo orang ni betul2 sakit? sakit pulak kadang2 pandai berulang. Adakah persepsi ni jugak akan berlaku???
Diriku
February 4, 2010
1

Comments

  1. kesimpulan yang aku dapat.. jgn mc sesuka hati kalo x demam o sakit. sebab nati kesian kat org2 yang btul2 sakit. hua3. what goes around comes around.. ^_^V

    ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Search

Popular Posts

Ini sebab penting yang menyebabkan kita akan mula menabung sebelum bermulanya tahun 2021

Penularan wabak COVID-19 sememangnya memberi kesan besar kepada kebanyakan kita…

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Apa maksud Normal Baharu atau Kebiasaan Baharu ?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac 2020 yang lalu, keh…

Apa maksud sebenar untuk TAK LARAT???

Selalunya akan ada saja orang yang akan datang lambat keja, tak datang keja lan…

Sakit perut yang menyeksakan..

Hari Jumaat yang lalu, 18 Julai 2008. Aku mengalami sakit perut yang dah tahap …

Hebat!