MC

Dulu masa zaman U, slalu pikir susah ja nak kena amek MC kalo xdapat nak datang klas.

Kebanyakan orang jugak akan pikir kaedah paling MUDAH untuk cuti bergaji tanpa banyak alasan lain ialah dengan mengambil MC di klinik atau di hospital.

Kenapa MC diwujudkan?

Untuk memberikan pengecualian atau pelepasan pada sesiapa yang bekerja yang mana menunjukkan individu tersebut tidak berada dalam keadaan yang cukup sihat & fit untuk menjalankan tugas sebagai pekerja.

Namun, akibat kreatifnya orang kita, MC telah dimanipulasi menjadi cuti free yang pada kebanyakan masa menjadikan pihak majikan menjadi tidak percaya dengan MC yang dijadikan alasan untuk tidak pergi kerja.

Macam mana pula kalo orang ni betul2 sakit? sakit pulak kadang2 pandai berulang. Adakah persepsi ni jugak akan berlaku???
Diriku
February 4, 2010
1

Comments

  1. kesimpulan yang aku dapat.. jgn mc sesuka hati kalo x demam o sakit. sebab nati kesian kat org2 yang btul2 sakit. hua3. what goes around comes around.. ^_^V

    ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

NCIGNOW2

Search

Popular Posts

Selain kawalan kendiri, seksaan kendiri juga perlu diberi perhatian

Hidup kita perlukan disiplin. Melalui disiplin segala laluan hidup biasanya aka…

3 pengalaman pelik jadi bapa di tahun 2020

Tahun 2020 melengkapkan kehidupan aku sebagai bapak selama lebih empat tahun. D…

Upacara mengejar ayam menggunakan teknologi 'dron'

Kalau dah namanya ayam kampung, memang sukar untuk kita bermesra ataupun mendek…

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Apa terjadi kepada jalan utama Kuala Lumpur ketika sambutan ambang 2020?

Maaflah lambat sikit video ni. Proses mengeditnya yang ambil masa lebih sikit…

Hebat!