Sindrom Tak Nak jadi Imam....


Kalo bab nak kempen untuk TAK NAK ROKOK, semangat la banyak orang... Tak kurang jugak yang wat men2 ngan kempen nie...

Tapi isu lebih MANTAP skang nie, bila banyak lelaki yang sebaya aku dah banyak maleh nak jadi Imam.. Itu pon kalo la tunaikan solat..

Antara ALASAN favourite bebudak laki skang xmo jadi imam masa solat ialah:

1. Tak reti nak baca doa dalam Arab.

2. Tak reti baca Qunut versi Imam.

3. "aku rasa aku belum layak"

4. "aku banyak dosa dari ko, ko la jadi"

Kesian kan?? Pada wanita2 yang ada skang, pepandai la pikir nak pilih calon laki ya..

Sindrom ni sangat bahaya pada aku.. Kerana lelaki adalah paling layak untuk jadi pemimpin. Namun, kalo benda asas camni pon takleh nak handle with care, maka semakin kusut la masalah sosial di kalangan umat.

Mesej kepada lelaki di sekeliling aku, termasuk diri aku. Mantapkan diri dengan ilmu agama. Kerana kita akan memerlukannya sepanjang masa tak kira waktu susah mahupun senang.
Fikir2
January 19, 2010
2

Comments

  1. sebab adat dah jadi agama, maka bnyk kesusahan...

    qunut, doa pas solat tu semua sunat tak perlu la memberatkan yg sunat..

    apa kita pikir jd imam hanya aktiviti ritual berbentuk fizikal semata-mata?

    fikir2knla

    wallahu'alam

    ReplyDelete
  2. kjap doa pas solat?

    hmn sy tak tahu hukumnya... maaf atas kesilapan

    ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Search

Popular Posts

2021 yang power!

Tahun 2021 ni sangat power! Mana taknya, sedar-sedar dah hujung bulan Januari d…

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Apa maksud Normal Baharu atau Kebiasaan Baharu ?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac 2020 yang lalu, keh…

Sakit perut yang menyeksakan..

Hari Jumaat yang lalu, 18 Julai 2008. Aku mengalami sakit perut yang dah tahap …

Raya yang laju dan menderu....

Sawang yang terkumpul di blog ni semakin membimbangkan.  Terdapat banyak pos…

Hebat!