Sindrom Tak Nak jadi Imam....


Kalo bab nak kempen untuk TAK NAK ROKOK, semangat la banyak orang... Tak kurang jugak yang wat men2 ngan kempen nie...

Tapi isu lebih MANTAP skang nie, bila banyak lelaki yang sebaya aku dah banyak maleh nak jadi Imam.. Itu pon kalo la tunaikan solat..

Antara ALASAN favourite bebudak laki skang xmo jadi imam masa solat ialah:

1. Tak reti nak baca doa dalam Arab.

2. Tak reti baca Qunut versi Imam.

3. "aku rasa aku belum layak"

4. "aku banyak dosa dari ko, ko la jadi"

Kesian kan?? Pada wanita2 yang ada skang, pepandai la pikir nak pilih calon laki ya..

Sindrom ni sangat bahaya pada aku.. Kerana lelaki adalah paling layak untuk jadi pemimpin. Namun, kalo benda asas camni pon takleh nak handle with care, maka semakin kusut la masalah sosial di kalangan umat.

Mesej kepada lelaki di sekeliling aku, termasuk diri aku. Mantapkan diri dengan ilmu agama. Kerana kita akan memerlukannya sepanjang masa tak kira waktu susah mahupun senang.
Fikir2
January 19, 2010
2

Comments

  1. sebab adat dah jadi agama, maka bnyk kesusahan...

    qunut, doa pas solat tu semua sunat tak perlu la memberatkan yg sunat..

    apa kita pikir jd imam hanya aktiviti ritual berbentuk fizikal semata-mata?

    fikir2knla

    wallahu'alam

    ReplyDelete
  2. kjap doa pas solat?

    hmn sy tak tahu hukumnya... maaf atas kesilapan

    ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Search

Popular Posts

Ini sebab penting yang menyebabkan kita akan mula menabung sebelum bermulanya tahun 2021

Penularan wabak COVID-19 sememangnya memberi kesan besar kepada kebanyakan kita…

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Apa maksud Normal Baharu atau Kebiasaan Baharu ?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac 2020 yang lalu, keh…

Apa maksud sebenar untuk TAK LARAT???

Selalunya akan ada saja orang yang akan datang lambat keja, tak datang keja lan…

Sakit perut yang menyeksakan..

Hari Jumaat yang lalu, 18 Julai 2008. Aku mengalami sakit perut yang dah tahap …

Hebat!