Tuesday, July 28, 2009

PR vs Akademik..

Public relation dan akademik.. Selalu jadi isu bila berlaku lambakan siswazah menganggur...Ini isu biasa yang sedang "giat" diusahakan untuk mengatasi masalah nie...

Kisah yang menarik aku hadapi kat sini... Dari segi kualiti akademik, sememangnya tidak dinafikan bahawa kualiti dan kemahiran saintifik yang ada pada orang kat sini sangat mantap & menakjubkan.. Bayangkan kereta pon depa leh wat versi home made.....Memang meletop... Tapi, masalah BESAR yang aku nampak kat sini ialah masalah PR...

Bila nak berurusan dengan orang, banyak plan dan janji yang diberikan.. Nak bawak g melawat kawasan berteknolgi tinggi la, nak bawak p tempat ceta hindi shooting la, nak p sana nak pi sini.. Last2 hanjeng apa pon xdak yang kami p.. dok bilik, tido... jalan2 round kampus.. Tue pon atas usaha sendiri...

Bila tanya hal nak menguruskan untuk bawak kami melawat tempat len, JANJI ja meletup.. Tapi praktikalnya hampeh.. Nie la yang terjadi pada academician kat sini.. Ada PhD, ada master.. Memang hebat.. Tapi hubungan dengan manusia len.. Xberapa nak bagus..

Jadi, pastikan hubungan dengan Allah dan hubungan sesama manusia sentiasa seimbang...PASti hidup akan lebih bahagia.. Kalo tinggi ilmu akademik atau apa2 ilmu hatta ilmu agama sekalipun, tapi kalo hubungan ngan manusia xdak...Anda tetap hampeh... Macam hampas padi...Bakar ja lagi senang...

2 comments

Salam,,Betul tu walau pelajaran tinggi tapi perangai hampeh ntah apa-apa, ada skali tu org berilmu agama yg tinggi tu tapi entah apa-apa juga coz tidak jaga hubungan sesama manusia.Sampai hati yang kecik nie pun berkata adakah aku banyak dosa sampai aku tidak diterima oleh mereka??
Sedangkan RASULLULLAH mendekati semua golongan tidak kira apa jua seseorang itu,,perkara inilah manusia yang tidak mencontohi RASULLULLAH.
walaupun diri sendiri sudah bersangka baik terhadap mereka tapi yang sama juga yang diberikan.
Apa pun kita teruskan tunjuk contoh yang terbaik.
Wasalam

Sebarang komen amatlah dihargai.