Manja...

Sedikit tips untuk sesapa yang dapat tawaran untuk menjadi peserta kursus, mahupun tawaran latihan di mana-mana tempat samada di dalam Malaysia atau di luar negara....

JANGAN MENGHARAPKAN SESUATU YANG HEBAT!!!

Maksud aku di sini, jangan meletakkan satu harapan yang besar tentang tempat yang akan kita p.. Biarlah kita letakkan satu mind setting kita akan p satu tempat yang sangat teruk.. Walaupun dalam surat dia kata akan letakkan kita dok kat hotel, pastikan kita prepare for the worst sbb berdasarkan pengalaman aku, ada satu kursus yang aku pi nie, dia kata akan bagi penginapan kat hotel.. last2 HOSTEL yang dia bagi...

Apa yang aku dapat simpulkan wat masa skang nie, kebanyakan generasi yang ada skang nie (umur 25 tahun ke bawah) tersangat manja & tersangat senang hidup...Xpernah nak reti susah..Ada bau busuk sket dah bising.. panas sket dah bising... Tempat kotor sket dah bising.. Semua benda nak bising.. Kalo boleh nak semua ada depan mata.. Xnak belajar susah sket pon.. Knapa orang dlu2 boleh ja hidup dengan cemerlang akademik walaupun kena berjalan kaki p skola??? Skang nie, nak p kuliah 700 meter jalan pon xmo.. nak kena nek bas.. Bas lambat, komplen....

Inilah sindrom manja generasi yang aku jmpa skang...
Isu Malaysia
June 23, 2009
1

Comments

  1. memang stujue...dimanjakan dan memanjakan adalah satu fenomena yg biasa berlaku di Malaysia terutama d kalangan mahasiswa...itu pendapatku...huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

NCIGNOW2

Search

Popular Posts

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Menghampiri jam ke 2,000 Perintah Kawalan Pergerakan PKP

Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mula dikuat kuasa pada 18 Mac lalu. Ketika aw…

Perusahaan bahagia

Ada banyak hari duka, Isnin siku di muka, Selasa muncung bagai menge…

Masa untuk berhijrah!

Foto Astro AWANI / Shahir Omar Setiap kali kedatangan tahun baharu, maka …

Kalau hidup ni manis sepanjang jalan pun tak sedap jugak!

Kehadiran tahun 2020 memang sangat mengujakan! Ya la, angka 2020 ni merup…

Hebat!