3 benda best di Malaysia..

1. Di Malaysia, kita mudah jumpa makanan HALAL, tengok saja yang ada Cop Halal, dah boleh yakin makan (bagi yang Muslim).. Tapi, kalo di Australia,kedai yang ada sijil Halal pon, kadang-kadang halal hanya untuk makanan tertentu sahaja.

2. Di Malaysia, tandasnya ada air..Biarpun kena bayar 20 Sen, 30 sen, 50 sen, mahupun RM2 untuk masuk, yang penting, tandas di Malaysia ada air di setiap bilik tandasnya.. Australia, biarpun tandasnya PERCUMA. Hanya tisu disediakan untuk penggunanya..Susah la sket kalo nak buang bahagian yang besar sket..Kan?

3. Orang Malaysia lebih teliti dalam buang sampah... Kita disediakan 3+1 jenis tong sampah. 3 samada untuk kaca, botol atau kertas dan 1 lagi untuk barangan elektronik... Tapi, di Australia hanya 2 saja. 1 untuk sisa yang xboleh dikitar semula & satu untuk boleh dikitar semula..
Pendapat
January 29, 2009
1

Comments

  1. i agree with u, lompat parti bukan salah satu cara untuk mencari kebaikan, walaupun kadang0kala ada kebaikan..
    mungkin mereka mengambil daripada hIJrah...

    ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Search

Popular Posts

2021 yang power!

Tahun 2021 ni sangat power! Mana taknya, sedar-sedar dah hujung bulan Januari d…

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Apa maksud Normal Baharu atau Kebiasaan Baharu ?

Sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula pada 18 Mac 2020 yang lalu, keh…

Raya yang laju dan menderu....

Sawang yang terkumpul di blog ni semakin membimbangkan.  Terdapat banyak pos…

Sakit perut yang menyeksakan..

Hari Jumaat yang lalu, 18 Julai 2008. Aku mengalami sakit perut yang dah tahap …

Hebat!