3 benda best di Malaysia..

1. Di Malaysia, kita mudah jumpa makanan HALAL, tengok saja yang ada Cop Halal, dah boleh yakin makan (bagi yang Muslim).. Tapi, kalo di Australia,kedai yang ada sijil Halal pon, kadang-kadang halal hanya untuk makanan tertentu sahaja.

2. Di Malaysia, tandasnya ada air..Biarpun kena bayar 20 Sen, 30 sen, 50 sen, mahupun RM2 untuk masuk, yang penting, tandas di Malaysia ada air di setiap bilik tandasnya.. Australia, biarpun tandasnya PERCUMA. Hanya tisu disediakan untuk penggunanya..Susah la sket kalo nak buang bahagian yang besar sket..Kan?

3. Orang Malaysia lebih teliti dalam buang sampah... Kita disediakan 3+1 jenis tong sampah. 3 samada untuk kaca, botol atau kertas dan 1 lagi untuk barangan elektronik... Tapi, di Australia hanya 2 saja. 1 untuk sisa yang xboleh dikitar semula & satu untuk boleh dikitar semula..
Pendapat
January 29, 2009
1

Comments

  1. i agree with u, lompat parti bukan salah satu cara untuk mencari kebaikan, walaupun kadang0kala ada kebaikan..
    mungkin mereka mengambil daripada hIJrah...

    ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Search

Popular Posts

Pengalaman di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)

Kata kunci Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, UPNM selama ini hanya menda…

Kalau hidup ni manis sepanjang jalan pun tak sedap jugak!

Kehadiran tahun 2020 memang sangat mengujakan! Ya la, angka 2020 ni merup…

Ritual Feri Pulau Pinang

Setiap kali balik Penang, seperti biasa, Zayyan akan sentiasa mintak nak n…

Upacara mengejar ayam menggunakan teknologi 'dron'

Kalau dah namanya ayam kampung, memang sukar untuk kita bermesra ataupun mendek…

Masa untuk berhijrah!

Foto Astro AWANI / Shahir Omar Setiap kali kedatangan tahun baharu, maka …

Hebat!