Hari Pengundian..

Hari ini hari pengundian..Maaf kerana lambat untuk updte cerita terkini berkenaan pilihanraya di UMS. Hari terlalu sibuk dan sangat meletihkan. Namun, syukur kerana semuanya berjalan dengan lancar. Alhamdulillah kempen dapat berjalan dengan baik. Saya akan memberikan gambaran dan pandangan saya berkenaan kempen yang telah berjalan nanti. Sekarang nie, sementara menunggu proses pengiraan undi, saya ingin memberikan gambaran sepanjang hari pembuangan undi.Hari pembuangan undi hari ini agak perlahan berbanding dengan hari pengundian pada tahun sebelum ini. Mungkin kerana hujan bermula jam 2 petang. Namun, alhamdulillah saya difahamkan sehingga jam 4 petang, jumlah yang keluar mengundi kira-kira 5000 orang. Calon-calon banyak mencari undi2 pada saat akhir dengan "tunjuk muka" di dewan ni.ahahaha..


Saya sedikit kecewa dengan beberapa ideologi yang kononnya "kita xpayah untuk turun mengundi kerana kita sudah tahun akhir". Ini menunjukkan kebanyakan mahasiswa di sini bukanlah turun mengundi kerana betul2 ingin menjalankan tanggungjawab sebagai warganegara. Tetapi hanya kerana pelajar DIWAJIBKAN untuk mengundi kerana balasan kepada orang yang xturun mengundi akan dibuang dari kolej kediaman.Mungkin inilah pemikiran masyarakat Malaysia pada masa akan datang. Tidak mahu untuk datang memilih pemimpin yang akan membawa suara mereka.

Selain tue, saya juga bosan dan SANGAT kecewa dengan beberapa "sahabat baik" saya yang telah backstep saya. Biarlah.. Apa yang berlaku sekalipun, biarlah Allah saja yang membalasnya.Prinsip yang wajar kita pegang ialah, bila kita berjanji, pastikan kita kotakan janji kita. Kalau kita marah pun, tiada gunanya. Kerana kita sepatutnya lebih pandai berfikir sekiranya betul2 kita dah berada di bidang kepimpinan nie.
Pendapat
October 23, 2008
2

Comments

 1. BOSAN tetap BOSAN...
  Tak dapat aku nak ubah...
  Terima kasih yea...
  Mungkin cton ada buat salah...
  Doakan kejayaan kehidupan cton yea...

  ReplyDelete
 2. lal...sape lah pulak backstep kamu pula???
  huhu...nivyanpazza just nak tahu...
  busybody sikit...haha...

  ReplyDelete

Post a Comment

Sebarang komen amatlah dihargai.

Hebat!

Search

Popular Posts

Raya yang laju dan menderu....

Sawang yang terkumpul di blog ni semakin membimbangkan.  Terdapat banyak pos…

Upacara mengejar ayam menggunakan teknologi 'dron'

Kalau dah namanya ayam kampung, memang sukar untuk kita bermesra ataupun mendek…

Pentingnya ambil tahu hal jiran...

Kejadian kehilangan kanak-kanak semakin hari semakin menjadi-jadi. Ia menjadi…

Maksud sebenar “belajar pandai-pandai supaya hidup senang”

Sejak kecil, kita kerap kali dipesan oleh mak bapa tentang kepentingan untuk be…

Nikmat jadi orang malas!

Sejak zaman sekolah, kita akan kenal dengan individu yang dilabel sebagai pemal…